Cataloguswoning of met een architect bouwen

cataloguswoning, projectmatige bouw en het verschil met samen met een architect een woning laten bouwen.

Een cataloguswoning is een woning die in principe door de opdrachtgever uitgezocht wordt uit een catalogus.Het idee is dat je als opdrachtgever een keuze kan maken van een totaal concept van een woning. De indelingen en binnenwanden van de cataloguswoningen liggen meestal vast als ook het uiterlijk met de kozijnen, pannen en gevels. Vaak zijn de woningen al meerdere malen gebouwd waardoor eventuele complicaties minimaal zijn, afwijkingen zijn vaak niet mogelijk omdat dit het bouwproces verstoord en de kans op fouten vergroot. De catalogus woningen zijn soms wel uit te breiden met bijvoorbeeld een erker, een berging of een dakkapel. Vaak zijn deze uitbreidingen kostbaar. De kosten van de kale standaard woningen zijn mede door het kant en klare concept vaak iets lager dan een woning onder architectuur. 

projectmatige bouw van kant en klare woningen worden door een ontwikkelaar en /of aannemer vaak seriematige gebouwd en via een makelaar verkocht. Bij dit type woningen is er ook weinig ruimte voor wijzigingen aan de woning.

Een woning samen bouwen met een architect kent ten opzichte van de bovenstaande typen diverse voordelen. 
De architect kan de wensenlijst van de opdrachtgever vertalen in een unieke woning die past binnen het budget op de specifieke bouwlocatie.(Zie hiervoor ook onze blog volgens je eigen wensen een woning laten bouwen.)
En met zijn ervaring de opdrachtgever ondersteunen en adviseren en ontzorgen tijdens het gehele bouwproces. 

Voor wie is welke bouw geschikt.

Een standaard cataloguswoning of projectmatige woning is met name geschikt voor mensen die zich geheel in model van de woning kunnen vinden en verder weinig extra wensen hebben ten aanzien van een woning. 

Wil je een eigen unieke woning met inspraak en waar je eigen inbreng in hebt dan is het bouwen met een architect een betere optie.