Waar te beginnen en goed geinformeerd aan de slag.

Vanaf nu kun je informatieve blogs verwachten over de verschillende vakgebieden in de bouw. Bijvoorbeeld over type woningen, het bouwproces, mantelzorgwoningen, aardbevingsbestendig bouwen.

 

Volgens je eigen wensen een woning laten bouwen
01 januari 2016

Stel, je bent op zoek naar een leuke plek om te wonen, maar je weet niet waar je moet beginnen.
Wil je een bestaande woning of toch het liefst een woning die je helemaal naar je eigen wensen en behoeften kan laten bouwen. Als je kiest voor nieuwbouw, wat voor stijl trekt je aan voor de woning.

Dit zijn een aantal vragen in het begin van het zoektraject naar je nieuwe woonplek. We hebben hieronder een overzicht opgesteld waar te beginnen en hoe dan verder. Ons architectenbureau kan je bij elke stap behulpzaam zijn.

Het budget:

Vooraf is het verstandig om bij een hypotheekadviseur te informeren wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele lening. Dit is raadzaam om te kijken wat het budget kan zijn voor de kavel, de bouw van de woning, de keuken, het aanleggen van de tuin, adviseurskosten, legeskosten, kosten voor de nutsvoorziening etc.

De locatie:

Waar wil je wonen. Deze keuze hangt bij iedereen af van verschillende factoren. Het is goed om een dorp of stad van tevoren goed te bekijken en liefst er een paar dagen vooraf te verblijven. Heb je een kavel op het oog dan komt de volgende stap. Wat moet erop gebouwd worden. Ben je nog op zoek naar een leuke locatie dan kun je hier kijken welke woning je aanspreekt.

De wensen voor de woning:

Nu is het tijd voor het wensenlijstje voor de woning. Wil je tuingericht wonen? Hoeveel slaapkamers zijn gewenst? Een vrijstaande of een 2 onder 1 kap woning?

Is je budget niet toereikend om al je wensen te vervullen, denk dan eens aan een doorgroeiwoning.....

Het ontwerp van de woning:

Een cataloguswoning of een woning onder architectuur ? Bij ons is dit niet een beslissing die je hoeft te nemen. Heb je in onze digitale catalogus een leuk ontwerp gevonden dan is deze altijd individueel aan te passen naar de wensen van de opdrachtgever, zonder dat er extra ontwerpkosten worden gerekend.

De kosten van de woning:

Als architect proberen we in het ontwerptraject op basis van kengetallen al rekening te houden met het budget. Als het ontwerp van de woning naar wens is kan het het de status krijgen van voorlopig ontwerp en zal er een offerte door een aannemer gemaakt kunnen worden. De keuze kan zijn door dit te laten doen door één aannemer met een open begroting of in concurrentie door middel van een aanbesteding.
In het laatste geval zal er door ons een bestek gemaakt moeten worden waar alle onderdelen van de woning in omschreven zijn. Zodat alle aannemers ook exact het zelfde rekenen, en er geen appels met peren worden vergeleken. Ons architectenbureau neemt samen met de laagste aannemer en de opdrachtgever de begroting door. Mochten de aanvankelijke bouwkosten nog te hoog zijn dan kijken we gezamenlijk waar er eventueel op bezuinigd kan worden.

Goedkeuring door de gemeente:

Parallel aan het berekenen van de kosten van de woning kan het plan ook door de gemeente worden getoetst. Hierbij wordt gekeken of het plan binnen het bestemmingsplan past en of het voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Aanvraag vergunning:

Als op alle bovenstaande punten een groen licht wordt gegeven kunnen de definitieve bouwtekeningen worden gemaakt. Deze tekeningen kunnen samen met een constructieve berekening en een grondonderzoek digitaal door de architect naar de gemeente worden gestuurd voor de formele aanvraag van de omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning). Van rechtswege mag een gemeente er 8 weken over doen om de vergunning te verlenen. In deze tijd kan de aannemer de voorbereidende werkzaamheden opstarten.

De Bouwstart:

Als de vergunningen binnen zijn kan de bouw gestart worden. De aannemer maakt dan ook de planning wanneer de woning opgeleverd wordt, zodat je weet wanneer je de verhuiswagen kan regelen.

Home
Over ons
Werkwijze
Woning aanbod
Verbouw
Bedrijfspanden
Woonlocaties
Cataloguswoningen
Vrijstaand huis bouwen 
Schuurwoning 
Tiny house

Doe me een gericht woning aanbod

Op zoek naar een kavel?

​Nieuws:

Borglaan 1-B
9301 ZE Roden

T: 050 - 5016371
E: info@roderveld.nl
T: 050 - 5016371
E: info@roderveld.nl
Bekijk ons unieke aanbod.

Misschien zit uw droomhuis er wel tussen

Bekijk aanbod
 
©-auteursrecht

Het in deze website gebruikte beeld- en tekstmateriaal is auteursrechtelijk beschermd.

De fotos zijn vervaardigd door en blijven eigendom van Architektengroep Roderveld.

Niets van deze website mag worden ge- / hergebruikt zonder schriftelijke toestemming van Architektengroep Roderveld.

Algemene voorwaarden opdrachtgever-architect_CR2013

Sitemap

Architectengroep Roderveld
slidenrslidenrslidenr
statische header dieptepagina