Verwarmen met warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp:

Een warmtepomp is gebaseerd op het wetmatig principe dat als een gas samengedrukt wordt hierbij warmte vrijkomt. (denk aan een fietspomp (=compressor), bij het oppompen wordt het ventiel warm).  Een warmtepomp voor een woning maakt gebruik van een gesloten systeem waarin zich een vloeistof (= koudemiddel) bevind die in staat is om warmte op te nemen.  Dit systeem is gescheiden door een warmtewisselaar(=condensor) die de warmte overdraagt aan de vloerverwarming en boiler voor warm water.
Een aardwarmte systeem haalt de warmte uit de bodem, een luchtwarmtepomp uit de omgevingslucht.

Type warmtepompen.

Er zijn vele soorten warmtepompen beschikbaar, maar in de woningbouw worden onderstaande het meest toegepast. Bij het toepassen van warmtepompen met zonnepanelen kan een aardgasaansluiting veelal vervallen.

Luchtwarmtepomp

luchtwarmtepompEen luchtwarmtepomp voor een woning is vergelijkbaar met een airco unit die buiten de woning aan de wand, of op het platte dak wordt geplaatst. De buitenlucht stroomt via de ventilator over een warmtewisselaar, het koudemiddel hierin onttrekt de energie uit de lucht. Het koudemiddel wordt warmer en gaat van vloeistof over in damp. Deze damp wordt samengeperst naar een hoge druk, waarbij er veel warmte vrij komt. Deze geproduceerde warmte gaat door de warmtewisselaar (condensor) die de warmte overdraagt aan de vloerverwarming en boiler. 
Het koudemiddel wordt in de warmtewisselaar zelf afgekoeld en vervolgens wordt de druk weer verlaagd en gaat de gas weer over in vloeistof, en is de cirkel rond.
Omdat de buitenluchttemperatuur kan variëren van zo’n -15 °C tot + 35 °C, is het rendement van dit systeem wisselvallig. Bij vriesweer neemt het rendement van een warmtepomp af en zal er meer elektriciteit worden gebruikt om het huis behaaglijk te houden.

Aardwarmtepomp

aardwamtesysteemEen aardwarmtepomp werkt in grote lijnen hetzelfde alleen is de energiebron de warmte die via gesloten aardwarmtesondes uit de grond wordt opgepompt.
Deze sondes zullen gemiddeld tussen de 30 en 70 meter in de grond worden geboord. Het rendement van een aardwarmte systeem is over het algemeen hoger.

 welk type warmtepomp is geschikt voor een woning

Bij het gebruik van een warmtepomp is een laag temperatuur afgifte systeem noodzakelijk.Over het algemeen wordt hiervoor een vloerverwarming toegepast.
De keuze van het type warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De hoeveelheid warmte die nodig is
  • De geschikte primaire energiebron om de nodige warmte te leveren (lucht of aarde)
  • De eenmalige investeringskosten
  • De terugverdientijd van het systeem

MEER INFORMATIE: